Thuiswerk als recht?

Anne Roos, 13 december 2024


Thuiswerken is de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel geworden van ons werkende leven. Wat begon als een noodoplossing tijdens de coronacrisis, is nu voor veel mensen een vaste manier van werken. Het idee van elke dag naar kantoor pendelen voelt voor velen zelfs wat ouderwets. Toch is de vraag of je recht hebt op thuiswerken niet zo eenvoudig te beantwoorden. De wet biedt mogelijkheden, maar echt afdwingen is lastig. Hoe zit dat precies?


De Wet Flexibel Werken: Wat zijn je mogelijkheden?

Tijdens de coronaperiode werd het belang van thuiswerken duidelijk. Niet alleen zorgde het voor een betere balans tussen werk en privé, maar het bracht ook praktische voordelen met zich mee, zoals minder reistijd. Het leek een kwestie van tijd voordat thuiswerken een vast recht zou worden. Het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’, dat thuiswerken beter moest verankeren, gaf hoop aan veel werknemers. Dit voorstel werd in 2022 aangenomen door de Tweede Kamer, maar recentelijk heeft de Eerste Kamer er een streep doorgezet. Voorlopig blijft de huidige regelgeving dus onveranderd.

Voor werknemers betekent dit dat zij zich moeten wenden tot de Wet flexibel werken als ze vanuit huis willen werken. Deze wet geeft hen de mogelijkheid om een verzoek in te dienen bij hun werkgever. Maar let op: dit is geen garantie dat je verzoek ook wordt goedgekeurd. Werkgevers behouden veel vrijheid om thuiswerken af te wijzen, zolang zij hun beslissing maar goed onderbouwen. Bovendien moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat je überhaupt een verzoek mag indienen. Zo moet je minimaal zes maanden in dienst zijn en het verzoek tijdig en schriftelijk indienen. Het proces kan daarmee soms een langdurige en formele aangelegenheid worden.

 

Wat als je verzoek wordt goedgekeurd?

Als je werkgever akkoord gaat met thuiswerken, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken. Het vastleggen van deze afspraken in een thuiswerkovereenkomst voorkomt later onduidelijkheid. Denk aan afspraken over welke dagen je thuiswerkt, maar ook over praktische zaken zoals kostenvergoedingen. Werken vanuit huis brengt immers extra kosten met zich mee, bijvoorbeeld voor stroom en internet. Bovendien is je werkgever verantwoordelijk voor een gezonde werkplek, ook als die zich bij jou thuis bevindt. Een goede bureaustoel en een verstelbaar bureau zijn daarbij geen overbodige luxe.

 

De toekomst van thuiswerken

De vraag of er in de toekomst een afdwingbaar recht op thuiswerken komt, blijft voorlopig onbeantwoord. Voor nu draait het vooral om een goede samenwerking tussen werknemer en werkgever. Het is belangrijk om open te communiceren over jouw wensen en om samen te kijken naar wat mogelijk is. Thuiswerken biedt veel voordelen, maar het moet wel werkbaar blijven voor beide partijen.

Heeft u nog vragen over urenvergoedingen voor oproepkrachten? U bent altijd welkom op een van onze inloopspreekuren!


Heb jij vragen over je rechten rondom thuiswerken of loop je tegen een afwijzing aan? Aarzel niet om advies in te winnen. Wij helpen je graag op weg om duidelijkheid te krijgen over jouw situatie.